Досије издања British-Serbian Relations from the 18th to the 21st Centuries Edited by Slobodan G. Markovich.. Product #: 978-86-6425-049-8 based on 0 reviews Regular price: 1.980 RSD 1.980 RSD

British-Serbian Relations from the 18th to the 21st Centuries

Edited by Slobodan G. Markovich

1.980 RSD 
Цена: 1.580 RSD

- +

Додај у листу жеља

Најпотпунији тематски зборник на тему Британско-српских односа, који је произашао из две међународне конференције одржане у Лондону и Београду. Књигу је уредио Слободан Г. Марковић, а прилоге су написали аутори с водећих универзитета и установа у Србији, Црној Гори, Мађарској и Британији.

Књига покрива период од боравка Доситеја Обрадовића у Лондону 1784/85. до 2018. Обухваћени су политички, дипломатски и културни односи двеју земаља и двају народа у претходних преко 230 година. У прве две целине обухваћене су главне епизоде из историје међусобних политичких и културних односа као што су: Велика источна криза, улога Вилијама Гледстона и Мис Ирбијеве, изузетни односи током Великог рата, везе Српске православне цркве и Англиканске цркве, изучавање Шекспира код Срба, везе Британки и Србије, улога српских англофила, односи Краљевине Југославије и комунистичке Југославије с Великом Британијом и односи династија Виндзор и Карађорђевић. У трећем делу обрађена је улога појединих установа као посредника између двеју културa, као што су Катедра за англистику Филолошког факултета Универзитета у Београду, Југословенска и српска секција Би-Би-Си-ја и Унија говорника eнглеског језика (English Speaking Union). Ту су и прилози о сарадњи под међународним санкцијама, преглед енглеско-српских и српско-енглеских речника, али и како је то бити англо-српска књижевница. Последњу целину чини анализа дипломатских и политичких односа у ΧΧΙ веку која обухвата различите аспекте развијене међусобне сарадње, али и низ осетљивих тема као што су косовско питање, утицај интервенционизма Уједињених нација, као и шире питање односа Србије и Запада.

Спецификација
ISBN
Број страна 524
Број страна Тврди
Суиздавач Zepter Book World и Fakultet političkih nauka
Формат 16x24
Нема коментара за овај производ.
Напиши коментар
ЛошеОдлично